Ce este lestovka?

Ce este lestovka? Pentru ce avem nevoie de ea?
Ceea ce confecționăm noi sunt niște mătănii, un șir de boabe împletite, din piele ori mărgele, făcute special pentru a-l ajuta pe credincios în rugăciune. Aceste mătănii pe care ortodoxia slavonă le numește “lestovki” își au rădăcinile denumirii în cuvântul scară, prin care se dorește o trimitere la drumul mântuirii pe care îl are de parcurs orice creștin, o scară duhovnicească între pământ și cer. O mulțime de credincioși au folosit-o pentru a ajunge la desăvârșire și sfințenie, ca pe o adevărată armă și unealtă în fața păcatului și a propriilor slăbiciuni.
Această lestovka ne poate ajuta în rugăciunile de zi cu zi, pentru a fi mereu aproape de Dumnezeu, poate sluji ca instrument de unificare a gândurilor în timpul slujbelor bisericești, dar și ca accesoriu plăcut ochiului în încercările noastre de a da tot ce avem mai bun lui Dumnezeu. Fiecare element din lestovka are ascuns în tainele sale o simbolică cu totul aparte, nelăsând nimic la voia întâmplării.
Lestovka are în componența sa un șnur confecționat de obicei din piele naturală ori mărgele. Boabele din piele sunt formate în jurul unor hârtiuțe pe care este scrisă rugăciunea lui Hristos: “Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul (păcătoasa)”.
Cele 109 boabe ale mătăniilor sunt împărțite astfel:
 Primele 3, împreună cu cele 3 mari și ultimele 3 simbolizează cele 9 cete îngerești
 După primele 3 și înainte de ultimele 3 sunt două porțiuni libere, ce reprezintă pământul și cerul, boabele dintre ele fiind de fapt treptele scării dintre pământ și cer
 12 simbolizează pe cei 12 apostoli
 38 reprezintă numărul de săptămâni în care Maica Domnului l-A purtat pe Pruncul Hristos în pântece
 33 sunt anii pe care Dumnezeu I-a trăit pe pământ
 17 este numărul de profeții din Vechiul Testament despre venirea lui Mesia pe pământ
Al doilea element din lestovka se numește “lapostki” și este la fel de bogat în simbolism ca și șnurul.
 Forma de triunghi reprezintă Sfânta Treime
 Cele 4 triunghiuri simbolizează pe cei 4 evangheliști
 Modelul cusut sau brodat în jurul fiecărui triunghi (marginea) reprezintă frumusețea învățăturii evanghelice
 Ascunse între cele 4 triunghiuri stau 7 mărgele ori bucățele de piele, în cinstea celor 7 taine bisericești
După câte putem observa, lestovka nu este un simplu șirag, ci o adevărată taină, cu un simbolism adânc, o operă de artă bisericească, menită să ajute creștinul ce caută mântuirea, să practice rugăciunea lui Isus și să fie cât mai des în dialog cu Dumnezeu.
Așadar, vă așteptăm cu brațele deschise pe site-ul nostru, pentru a comanda unul din modelele lucrate cu multă dragoste și migală. Astfel, puteți lua contact cu vechile tradiții creștine rusești, ce s-au păstrat cu mare sfințenie mai bine de 1000 de ani, sau puteți face un cadou special cuiva drag in preajma sărbătorilor de iarnă!
Faceți o comandă direct pe site-ul www.brodero.ro sau contactați-ne pe Facebook, WhatsApp ori prin formularul de contact de pe site, și vă vom ajuta să faceți cea mai bună alegere!
Vă așteptăm!

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

      Brodero